Radarele pentru detectarea vitezei vor putea fi folosite doar din mașini de poliție inscripționate

După un parcurs întortocheat, proiectul de lege ce prevede utilizarea radarelor doar pe mașini de poliție inscripționate și amplasate în locuri vizibile a fost adoptat de Parlament.

Proiectul de lege adoptat în Parlament mai prevede ca radarele de tip pistol vor putea fi folosite la cel mult 10 metri de mașina de poliție, iar polițiștii sunt obligați să poarte uniforma specifică. Astfel constatarea încălcării vitezei legale va putea fi făcută doar de polițiști în uniformă cu înscrisuri specifice.

Radarele montate pe mașinile de poliție vor putea fi folosite doar dacă mașina este inscripționată și amplasată în loc vizibil.

“Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme, cu înscrisuri și însemne distinctive(…) şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile“, se precizează în propunerea legislativă.

Proiectul de lege a trecut de Parlament în urma votului din Camera Deputaților și pentru a intra în vigoare va trebui aprobat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Proiectul există din 2017, dar legea a fost contestată la Curtea Constituțională și a fost retrimisă în parlament. Față de proiectul inițial, din legea care a trecut acum de Parlament lipsește prevederea prin care utilizarea radarelor ar fi trebuit anunțată prin intermediul unor panouri rutiere amplasate cu cel puțin 500 metri înainte de poziția radarului.