Proiect de lege: Amendă de minim 1.300 lei pentru folosirea telefonului mobil la volan fără sistem hands-free

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea Codului Rutier. Principala modificare se referă la folosirea telefonului mobil la volan fără un sistem hands-free dedicat.

Prin proiectul de lege propus în dezbatere publică se dorește modificarea articolului din Codul Rutier ce interzice utilizarea telefonului mobil la volan. Spre deosebire de actuala formulare, noua lege menționează clar că șoferii nu au dreptul să țină telefonul mobil în mână.

“În timpul mersului, conducătorului de vehicul îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”.

Pe lângă clarificarea adusă acestui articol, noua propunere de lege modifică și sancțiunile pentru această contravenție. Proiectul de lege prevede suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile și o amendă contravențională ce poate varia între 1.300 și 2.900 lei. (6 puncte de penalizare și între 9-20 puncte de amendă).

Proiectul de lege introduce și prevederea ca sancțiunea să fie aplicată și altor participanți la trafic care nu dețin un permis de conducere, de exemplu, bicicliștii.

Proiectul de lege este în dezbatere publică pentru 20 de zile, iar dacă va fi aprobat, va intra în vigoare la 60 de zile după data publicării în Monitorul Oficial.