După valul de frig, temperaturile specifice primăverii au pus stăpânire pe țara noastră. Deja este foarte puțin probabil să mai vedem temperaturi negative, iar montarea anvelopelor de vară devine deja o opțiune de luat în calcul. Cu toate acestea, pregătirea mașinii după trecerea de iarnă presupune mai multe etape.
Primul sfat si cel mai important este sa treci la anvelopele de vară. În funcție de regiunea în care locuiești, poate fi deja o opțiune să treci la anvelopele de vară. Dacă nu mai ai drumuri în regiunile de munte, poți verifica temperaturile pentru viitoarea perioadă, iar dacă acestea nu mai scad sub 7 grade Celsius este indicat să schimbi anvelopele. Dacă vei continua să mergi cu anvelopele de iarnă la temperaturi ridicate le vei uza accelerat și nici nu vei avea performanțe optime la frânare, accelerare sau la manevrele dinamice. Să ai in grijă și presiunea din anvelopele pe care le montezi.
Este mereu bine ca după perioada de iarnă să faci o revizie completă care să includă schimbul de ulei, filtre și verificarea tuturor lichidelor, în special a antigelului. De asemenea, filtrul de aer și cel de habitaclu trebuie schimbare, ele fiind afectate de umiditatea crescută din timpul iernii. Nu uita nici să verifici uleiul din transmisie, lichidul de frână și lichidul de parbriz, care poate fi unul de vară. De asemenea, nu uita de nivelul freonului, deoarece temperaturile ridicate sunt aproape și este bine să eviți aglomerația specifică din service de pe timpul verii.
Un alt aspect important este să verifici furtunașele care sunt vizibile sau să planifici această operațiune într-un service. În timp acestea se pot fisura, ceea ce poate duce la scurgerea de lichide sau de funcționarea improprie a sistemului de supraalimentare.
Ștergătoarele sunt extrem de importante primăvara, atunci când plouă foarte des. De aceea, dacă acestea sunt afectate după sezonul rece este bine să le schimbi, deoarece afectează vizibilitate și au în de siguranță.
Nu în ultimul rând, verifică trenul de rulare și toate componentele lui. Drumurile grele din timpul iernii pot afecta ușor amortizoarele, bucșele, unghiul de fugă – toate având rol esențial în siguranța la rulare și în bunul comportament dinamic al mașinii. Tot la același capitol, nu uita de sistemul de frânare – este important să ai plăcuțele de frână într-o stare bună, la fel și discurile. Trebuie verificat și ca acestea să nu fie ovalizate, pentru că afectează fiabilitatea întregului tren de rulare, dar și performanțele frânării.
Evident, la final, pentru a avea o mașină plăcută este bine să faci o curățenie generală la interior, să cureți scaunele și speli mașina la exterior, unde este bine să faci o degresare și o spălare pe dedesubt, pentru a îndepărta urmele de sare și alți agenți tipici pentru iarnă care pot coroda componente în timp.