La finalul acestui an, dacă va fi eliminat plafonul de 25% pentru cheltuielile administrative ale firmelor de asigurări este posibil ca prețul asigurărilor RCA să crească din nou, se arată într-un comunicat emis de Asociația Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).
În cadrul comunicatului, reprezentanţii asociaţiei arată că prima medie RCA pe an a scăzut cu aproximativ 19% în trimestrul întâi din 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrând o valoare de 589 de lei. Cu toate acestea, este interesant faptul că, deşi preţul RCA a scăzut sensibil în ultimii doi ani, asigurătorii au raportat în mod oficial cele mai mari profituri din ultimii zece ani.
“Vestea proastă este că perioada de acalmie şi echilibru din ultimii doi ani din piaţa de asigurări a luat sfârşit. Preţul RCA va creşte cu certitudine din această iarnă dacă modificările dorite de asigurători vor fi aduse legii şi normei RCA”, a declarat Dan Barbu, preşedinte ASSAI.
Potrivit Asociaţiei, eliminarea plafonului de cheltuieli administrative de 25% existent în legea RCA va reprezenta principala cauză a creşterii preţului, ce ar putea fi resimţită încă din această iarnă pentru toate categoriile de asigurați.
Dan Barbu a mai menţionat că: “ASSAI solicită implicarea de urgenţă a tuturor jucătorilor afectați de legea RCA în vederea participării active la toate dezbaterile publice organizate de ASF în săptămânile care urmează, pe tema modificării legii şi a normei RCA, pentru că în joc este preţul unui produs obligatoriu care are toate şansele să se majoreze semnificativ dacă aceste modificări vor fi adoptate, aşa cum doreşte piaţa de asigurări din România”.
Menționăm că, în data de 19 iulie, Comisia Europeană (CE) a decis să trimită ţării noastre o scrisoare de punere în întârziere prin care îi cere să transmită observaţiile cu privire la normele sale naţionale referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.
Conform unui comunicat de presă al Executivului comunitar, normele naţionale actuale impun o obligaţie de notificare prealabilă a oricărei intenţii de modificare a primelor, precum şi o serie de limitări ale modalităţilor de calculare a primelor de către asigurători.
În acest moment, nu este clar când vor fi analizate noile propuneri ale companiilor de asigurări, însă cel mai probabil dezbaterile vor începe în toamna aceasta.