Pregateste masina pentru anotimpul rece

Temperaturile reci, ploile și chiar zăpezile au pus stăpânire pe țara noastră, ceea ce înseamnă că iarna își intră în drepturi. Asta înseamnă că fiecare șofer trebuie să-și pregătească mașina pentru a face față condițiilor speciale din acest anotimp. Iată care sunt pașii esențiali pentru a-ți pregăti mașina de iarnă.

În primul rând este clar că ai nevoie de anvelope speciale pentru iarnă, indiferent că ele sunt all season sau dedicate pentru iarnă. Ambele sunt legale în România și te vor ajuta să treci în siguranță peste anotimpul rece. Ține minte – anvelopa de iarnă este recomandată atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius.

Al doilea pas important este să verifici concentrația antigelului din sistemul de răcire. Acesta are un punct de îngheț ce poate fi determinat cu ușurință, în doar câteva minute, în orice service auto. Astfel, vei ști dacă trebuie să modifici concentrația pentru ca lichidul să nu înghețe în zona în care locuiești.

Pentru că pe timp de iarnă vizibilitatea este extrem de importantă, este recomandat să verifici starea lamelelor ștergătoarelor, atât de la parbriz, cât și de la lunetă. Un ștergător bun va îndepărta apa eficient, fără să lase urme, așa că un set nou este o investiție care merită. Un alt pas important este să nu uiți să schimbi lichidul de parbriz. Deși pare un pas nu foarte important, dacă acesta este special de vară și îngheață în vas, va fi extrem de greu de dezghețat la temperaturi mici. Așadar, golește lichidul de vară și umple vasul cu unul special de iarnă pentru a nu avea de suferit la capitolul vizibilitate. De asemenea, nu uita să ai în mașină o racletă pentru a îndepărta gheața de pe geamuri.

Temperaturile scăzute pun extrem de mare presiune pe acumulatorul mașinii. Pe timp de iarnă, atunci când temperaturile scad sub -20 de grade, acumulatorul auto oferă doar 50% din capacitățile sale de la temperaturi normale. Chiar dacă astfel de temperaturi sunt destul de rare, iarna este totuși anotimpul în care acumulatorii auto sunt cel mai mult solicitați. De aceea, un acumulator aflat la final de viață va ceda cu siguranță atunci când temperaturile scad. Mergi la un service specializat și verifică acumulatorul, iar dacă este cazul, schimbă-l. Nu aștepta să rămâi în drum atunci când ai cea mai mare nevoie de mașină.