Autoturismele din prezent beneficiaza de o sumedenie de tehnologii inovative. Impreuna cu evolutia industriei auto, in cazul unor schimburi sau reparatii, sunt necesare piese de provenienta originala de la producator sau de o calitate similara pentru a mentine o masina in starea initiala.
Ce trebuie sa faci sa mentii un autoturism in starea initiala?
1. Alegerea corecta a pieselor de schimb.
Cand autoturismul ajunge in cazul in care sunt necesare inlocuirea pieselor existente trebuie realizata o verificare si o identificare corecta a acestora. Piata auto este invadata de piese ieftine care la o prima vedere nu sunt diferite fata de o piesa originala de calitate insa ele pot afecta performantele constructive ale masinii. In plus chiar si atunci cand alegem piese originale de la un producator consacrat, piesele trebuie verificata cu o atentie sporita deoarece acestea pot fi contrafacute si astfel sa puna in pericol siguranta vehiculului si a pasagerilor.
2. Evaluarea corecta a preturilor de pe piata.
Trebuie acordata o atentie sporita si asupra preturilor existente in piata de piese si accesorii auto. Exista magazine de piese auto unde se pot face comenzi online dar se pot cumpara si in magazinul clasic. Magazinele online prezinta un avantaj, acela ca exista o oferta mult mai variate de produse, chiar la un pret mai bun ca in magazinul clasic, care se pot comanda in mod confortabil de acasa sau birou.
3. Piesele auto rare ar trebui cautate online.
In ziua de astazi multi proprietari de autoturisme prefera sa caute piesele necesare in clasicele magazine stradale. Atunci cand este nevoie de o piesa rara sua de marci de automobile mai putin populare in tara noastra, achizitionarea unei astfel de piese devine o misiune grea care se traduc prin timp pierdut, drumuri inutile si un pret nejustificat de mare.
Alternativa este cererea de oferta la magazinul online pe baza seriei de caroserie a autovehiculului care se dovedeste a fi o varitana moderna, rapida si eficienta.
4. Garantia pieselor de schimb auto este necesara.
Piesele auto de schimb au nevoie de omologare si certificare de conformitate pentru a putea fi puse in vanzare. Cu toate acestea exista cazuri in care piesele achizitionate prezinta defecte din fabrica sau se strica in scurt timp dupa ce sunt montate, situatie in care avem nevoie sa apelam la garantia produsului. Pentru a putea beneficia de garantia ca piesele sunt schimbate cu altele noi este necesara factura si dovada montarii acestora intr-un service autorizat care certifica faptul ca montajul este realizat de catre personal calificat.
5. Piesele auto care trebuie schimbate cu regularitate
Aceste piese se mai cunosc sub numele de “consumabile” si trebuie verificate si inlocuite in mod obligatoriu la un anumit numar de kilometri sau la anumite intervale de timp.
a. O prima categorie sunt piesele care necesita inlocuire la un interval cuprins intre 10.000 si 20.000 de kilometri (in functie de indicatiile producatorului). Acestea sunt: ulei motor, filtru ulei, filtru aer, filtru polen si filtru carburant.
b. A doua categorie sunt piesele care necesita inlocuire la un inteval cuprins intre 40.000 si 60.000 de kilometri. Acestea sunt: placutele si discurile de frana, bujiile, lichidele de servodirectie si servofrana.
c. A treie categorie sunt piesele care necesita inlocuire la un inteval de peste 60.000 de kilometri cum ar fi kitul de distributie, pompa de apa, kitul de transmisie sau uleiul cutiei de viteze.
6. Recunosterea service-urilor auto de incredere.
Inainte ca autovehiculul dumneavostra sa fie inmanat personalului unui service auto trebuie sa existe o cercetare atenta a pietei pentru a realiza o lista de unitati service autorizata cu personal calificat, dotat cu echipamente si utilaje necesare realizarii unei lucrari de calitate superioara. Astfel, o sa aveti garanatia ca serviciile oferite nu risca sa afecteze vehiculul.
7. Opinia expertilor in domeniu trebuie solicitate si respectata.
In orice defectiune pe care vehiculul o confrunta este indicat sa apelam la o opinia unor specialisti indiferent de vechimea autovehiculului sau starea tehnica in care se afla.
Exista situatii in care unele piese auto sunt produse de catre un furnizor pentru mai multi producatori, dar in acelasi timp si pentru piata aftermarket. Astfel, in cazul in care este achizitionata o astfel de piesa din zona aftermarket, costul este mai mic, dar calitatea este aceeasi, fara sa mai existe costul suplimentar al marcii respective.