Maşinile înmatriculate în România, interzise în Italia dacă ai rezidenţă de peste 60 de zile!

Parlamentul italian a interzis și conducerea mașinii unei rude sau a unui prieten care trăiește în străinătate! Acestea sunt
noi reguli pe care autorităţile le-au pregătit pentru şoferii care nu respectă legislaţia în vigoare din Italia. Modificările aduse Codului Rutier afectează toate persoanele care au rezidenţă în Italia de peste 60 de zile. Românii sunt, bineînţeles, şi ei vizaţi de noile prevederi legislative, valabile din 4 decembrie 2018. Parlamentul italian a interzis și conducerea mașinii unei rude sau a unui prieten care trăiește în străinătate!

Potrivit Decretului 113/2018 devenit lege, mașinile luate în leasing sau închiriate pe termen lung de o societate străină pot circula în Italia fără limită de timp. Pentru mașinile în leasing sau închiriate, șoferul este obligat să demonstreze închirierea sau leasing-ul cu documente, altfel va fi amendat, iar mașina va fi sechestrată până la aducerea documentelor doveditoare.

De asemenea, Decretul legislativ 113/2018, votat în Parlamentul italian interzice și conducerea mașinii unei rude sau a unui prieten care trăiește în străinătate.
Amenzile pentru şoferii care ignoră legea pornesc de la câteva sute de euro, dar pot ajunge şi câteva mii de euro. Mai mult, cei prinşi că circulă cu maşini înmatriculate în străinătate, dar au rezidenţă în Italia de peste 60 de zile se pot alege cu autoturismul confiscat de statul italian.

Ca să intre în legalitate, românii au două variante. Prima este înmatricularea maşinii în cele 180 de zile permise de autorităţile italiene, timp în care nu au voie să conducă. A doua opţiune este să îşi aducă maşina acasă, caz în care trebuie să ceară de la Poliţia Rutieră din Italia un document care să le permită părăsirea ţării fără a fi amendaţi din nou.
Persoanele care ignoră legea şi nu îşi rezolvă actele în perioada de graţie oferită de autorităţi riscă amenzi care pot ajunge la 7.000 de euro. De asemenea, şi autoturismele le pot fi puse sub sechestru.

Zilele trecute, presa italiană a scris că la Florenţa, şoferul unui Audi cu plăcuţe de înmatriculare româneşti a fost amendat cu 498,40 de euro. Alt şofer român a fost amendat la Ravenna cu 1.112 euro, a rămas fără certificatul de înmatriculare, iar maşina i-a fost pusă sub sechestru.