Ghidul alegerii anvelopelor potrivite

Alegerea anvelopelor potrivite pentru mașina ta este extrem de importantă, indiferent de sezon sau de condițiile de drum pe care circuli. În prezent, pe piață, există foarte multe modele de cauciucuri dintre care poți alege, însă, pentru ca automobilul tău să funcționeze în condiții optime, este important să urmezi instrucțiunile din cartea tehnică a mașinii.

Totuși, chiar dacă setul de anvelope ales trebuie să corespundă cu indicațiile producătorului, există foarte multe criterii pe care trebuie să le iei în calcul, atunci când alegi cauciucurile pentru mașină. În cele ce urmează, îți prezentăm tipurile de anvelope, îți explicăm ce semnifică marcajele specifice de pe acestea și îți oferim sugestii care te vor ajuta să faci cea mai bună alegere.

Principalele aspecte de care să ții cont atunci când alegi anvelopele
Pentru că fiecare tip de anvelope este construit pentru a servi unui scop specific, este necesar să iei în calcul o mare serie de factori, înainte de a alege produsul ideal. Printre aceste criterii se numără:

Condițiile meteo
Odată cu venirea iernii și scăderea temperaturilor, este important să optezi pentru un set de anvelope de iarnă, care îți vor oferi o aderență mai bună și o mai ușoară manevrabilitate a mașinii. De asemenea, după trecerea iernii, este important să alegi un set de anvelope de vară, întrucât acestea îți vor oferi mai multă siguranță și vor avea o speranță mai mare de viață pe caniculă decât cele de iarnă, care tind să se dilate excesiv atunci când temperaturile depășesc 30 de grade Celsius.

Stilul tău de condus
Un alt factor important, pe care ar trebui să-l iei în calcul înainte de a alege un set de anvelope, este stilul tău de condus. În cazul în care conduci sportiv și îți place să testezi des limitele mașinii tale, ar trebui să te orientezi spre un set de anvelope cu o aderență mai bună în viraje, care, deși mai costisitor, îți va oferi o experiență de condus superioară. În schimb, dacă obișnuiești să circuli mai mult în oraș, iar când părăsești localitatea preferi deplasările line, ar trebui să nu investești foarte mult în anvelope și să-ți procuri un set cu specificații standard.

Mașina ta
Chiar dacă există foarte multe tipuri de anvelope dintre care poți alege, este important să te asiguri că acestea sunt conforme cu cele indicate de producător în cartea tehnică. Cu toate că, în unele cazuri, un set de cauciucuri, altele decât cele indicate de producător, se pot potrivi de minune la mașina ta și îți pot oferi o experiență plăcută de condus, este important să eviți folosirea acestora, întrucât pe termen lung, îți vor crea neplăceri.

Buget
Atunci când vechile anvelope s-au uzat și trebuie înlocuite, probabil că unul dintre factorii după care le cauți pe cele noi este bugetul. În cazul în care, momentan, nu ai posibilitatea de a alege un set de anvelope performante, te poți orienta spre un set cu un indice de viteză mai redus. Totuși, asigură-te că alegi cauciucuri cu o aderență suficient de bună, care să nu-ți pună siguranța în pericol.

Tipuri de anvelope și pe care să le alegi
Pentru a te bucura de o experiență de utilizare cât mai bună, de o economie de carburant cât mai mare și pentru a circula în condiții optime, este necesar să alegi un set de anvelope potrivit sezonului. Astfel, ai trei opțiuni:

Anvelope de iarnă
În ciuda numelui, acest tip de anvelope nu este neapărat utilizat odată cu venirea iernii, ci atunci când temperaturile scad sub 7 grade Celsius sau când există șanse de ninsori. Acestea îți oferă o aderență bună atunci când drumurile sunt ude sau alunecoase și garantează o tracțiune superioară atunci când șoseaua este acoperită cu zăpadă. Confecționate dintr-un material special, aceste cauciucuri își păstrează proprietățile chiar și atunci când temperaturile scad cu mult sub 0 grade, pentru a asigura o distanță de frânare cât mai mică și pentru a preveni patinarea roților.

Anvelope de vară
Aceste anvelope sunt folosite atunci când temperaturile înregistrate sunt mai mari de 7 grade Celsius. Sunt potrivite atât pe drum uscat, cât și umed, sunt mai economice decât cauciucurile de iarnă, iar zgomotul produs de acestea în mers este mult mai mic. Mai mult, anvelopele de vară își vor păstra proprietățile atunci când temperaturile trec de 30 de grade, asigurând o distanță de frânare scăzută, tracțiune mai bună și o aderență excelentă. Cu toate acestea, utilizarea lor pe timp de iarnă nu este recomandată, întrucât vremea rece le face mai rigide, lucru care le va scădea drastic aderența.

Anvelope all season
Concepute ca o combinație între anvelopele de iarnă și cele de vară, aceste cauciucuri pot fi folosite în ambele sezoane, oferind rezultate bune, dar nu excelente, indiferent de condițiile de drum sau de cele meteo. Cu toate acestea, anvelopele all season nu vor fi niciodată la fel de performante precum cele specifice unui anumit sezon, iar dacă ești adeptul condusului sportiv sau locuiești într-o regiune în care verile sunt caniculare, iar iernile aspre, este recomandat să îți procuri câte un set de anvelope destinat utilizării într-un anumit sezon.