Din 2019 amenzile auto pot fi plătite la jumătate în 15 zile

În acest moment amenzile rutiere pot fi plătite în cuantum de 50% din valoare în 48 de ore, ceea ce uneori face destul de dificilă această operațiune. Prin modificarea adusă legislației, plata amenzilor în cuantum redus va fi posibilă în 15 zile de la data încheierii procesului verbal de constatare a infracțiunii.

O altă noutate care vizează procesul este înființarea unui cont unic bancar la nivel național, unde se vor plăti toate amenzile. Astfel, orice plată va fi mult mai ușor de urmărit și nu va mai exista obligativitatea de a face dovada plății către agentul constatator sau către instituția din care face parte acesta.

În intervalul de timp rămas până la data de 1 ianuarie 2019, când modificările vor intra în vigoare dacă sunt promulgate de Președinte, Guvernul trebuie să adopte normele metodologice după care se vor aplica noile legi, mai ales că proiectul prevede integrarea unui sistem de plată electronic.

În motivația anexată propunerilor pentru modificarea legislației, unul dintre punctele principale evocate este că autoritățile vor colecta mai mulți bani din amenzile rutiere pentru că șoferii vor fi stimulați să plătească pentru a beneficia de reducerea oferită pentru 15 zile.

Este foarte interesant că în acest moment neplata pentru amenzile rutiere este pedepsită prin atribuirea de ore de muncă în folosul comunității. Însă, neprezentarea pentru orele de muncă se pedepsește cu amendă, care se prescrie după 5 ani. Printr-un alt proiect de lege, parlamentarii urmează să modifice aceste prevederi, prin faptul că cei care nu prestează orele de muncă în folosul comunității vor fi pasibili de pedeapsa cu închisoare.