Cum verifici disponibilitatea unui număr de înmatriculare și cât te costă înmatricularea

In cazul în care te gândești să-ți achizitionezi o mașină sau deja ai făcut-o, probabil că te gândești la înmatricularea acesteia. Odată cu depunerea actelor necesare, trebuie să te hotărăști și asupra numărului de înmatriculare.

Pentru că îți dorești un număr special, în care să se regăsească anumite litere și cifre speciale pentru tine, este necesar să urmezi câteva proceduri, care, deși simple, trebuie urmate întocmai.

Dacă și tu te numeri printre persoanele care nu își doresc numerele primite din oficiu de la DRPCIV și vor să personalizeze plăcuțele de înmatriculare, vei găsi utile informațiile din ghidul de mai jos.

Cum verifici dacă numărul ales este disponibil?

Fie că îți dorești să înmatriculezi o mașină nouă sau second-hand, procedura prin care verifici disponibilitatea numărului de înmatriculare pe care ți-l dorești este aceeași. Din fericire, procedura s-a simplificat foarte mult în ultimii ani, iar acum poți afla dacă numărul este liber direct pe site-ul DRPCIV, la secțiunea „Verificare disponibilitate număr”. În formularul care se deschide, va trebui să-ți introduci adresa de email și numărul de înmatriculare fără spații și fără linii.

Numărul va fi căutat în baza de date și, în doar câteva secunde, vei afla dacă acesta este disponibil sau nu. Mai mult, vei primi și un email pe adresa pe care ai introdus-o, în care ți se va transmite aceeași informație.

Se poate rezerva numărul de înmatriculare?

Verificarea numărului pe site-ul DRPCIV nu implică și rezervarea automată a numărului. Astfel, trebuie să te aștepți la situația ca, între momentul în care ai căutat disponibilitatea sa pe site și cel în care te prezinți la ghișeul de înmatriculări, numărul să fie luat de altcineva.

Cu toate că, în urmă cu ceva ani, contravaloarea numerelor de înmatriculare putea fi plătită la ghișeu, unde erau și înregistrate, acest lucru nu mai este posibil în prezent, întrucât este obligatorie înscrierea oricărui număr pe un autoturism. De aceea, este important să te asiguri că verifici numărul la o perioadă cât mai apropiată de data în care depui și documentele de înmatriculare.

Ce numere de înmatriculare sunt interzise?

Din diferite motive, există anumite numere de înmatriculare care nu pot fi distribuite populației. Acestea fie sunt rezervate anumitor instituții pentru uzul lor propriu, fie au conotații sexuale sau obscene.

Printre numerele blocate se regăsesc: POL (Poliția Română), SNT (Senat), DEP (Camera Deputaților), SRI (Serviciul Român de Informații), GUV (Guvernul României) etc.

Mai sunt interzise și numere care pot crea confuzii și ale căror litere se pot asemăna foarte ușor cu cifrele. Numerele ale căror secțiune de trei litere începe cu „O” sau „I” sunt interzise, întrucât acestea pot fi confundate foarte ușor cu cifrele „0” sau „1”.

De asemenea, există litere care au fost blocate, întrucât foarte mulți cetățeni le-au refuzat, atunci când acestea le-au fost repartizate automat. Chiar dacă aceste litere nu sunt interzise, ele nu vor fi disponibile, deoarece au fost incluse de DRPCIV în dicționarul de combinații blocate.

Cât costă plăcuțele de înmatriculare

Persoanele care nu au pretenții în ceea ce privește numărul de înmatriculare și se mulțumesc cu cel atribuit în mod automat de calculator, îl pot primi în schimbul contravalorii de 40 de lei. Această taxă se aplică doar pentru plăcuțele standard, cu dimensiunile de 110 x 520 mm, folosite la majoritatea autoturismelor.

Pentru plăcuțele de înmatriculare cu dimensiunea de 200 x 340 mm (supranumite și plăci pătrate), utilizate la remorci și la unele vehicule 4×4, costul plăcuțelor de înmatriculare ajunge la 46 de lei.

Persoanele care își doresc numere preferențiale pentru autoturismele lor vor trebui să achite o taxă în valoare de 85 de lei. Pentru această sumă, persoana își poate alege orice număr, atât timp cât respectă condițiile amintite mai sus.

Dacă ai un autoturism pe care vrei să îl înstrăinezi, însă îți dorești să-ți păstrezi numărul actual de înmatriculare, va trebui să achiți o taxă de 30 de lei. În cazul în care soliciți plăcuțe de înmatriculare noi, va trebui să achiți și costul aferent plăcuțelor de înmatriculare pentru autovehicule.

Ia în calcul toate informațiile de mai sus atunci când îți alegi numerele de înmatriculare, pentru a simplifica întreaga procedură și pentru a te asigura că cererea ta de înmatriculare va fi aprobată încă de la prima încercare.