Cum să protejezi acumulatorul și alternatorul mașinii în anotimpul rece?

Iarna este anotimpul care pune la grea încercare autoturismele fie ele pe benzina sau diesel. Stresul provocat de temperaturile mici incepe sa se resimtă asupra performanțelor acumulatorului. Pentru a-l proteja echipa Import Automobile recomandă respectarea câtorva reguli simple, acestea fiind utile și pentru protecția alternatorului.

De ce acumulatorul dă semne de oboseală în fiecare iarnă? Este simplu. Un exemplu bun în acest sens este următorul – atunci când temperatura scade la -20 de grade, performanțele unui acumulator perfect încărcat ajung la 50%. Dacă ne raportăm la acumulatoare încărcate doar parțial și vechi avem și răspunsul.

Dacă știți că aveți un acumulator bun, puteți să-l protejați pe timp de iarnă și chiar să-i prelungiți viața prin respectarea câtorva reguli simple. Deși este destul de dificil de respectat uneori, cea mai nocivă acțiune pentru un acumulator este utilizarea mașinii pe distanțe scurte. Astfel, acesta nu are timp să se reîncarce și pune presiune și pe funcționarea alternatorului. Acțiunea negativă este amplificată și dacă, pe aceste drumuri scurte, sunt utilizați intens consumatori electrici majori, cum ar fi scaunele încălzite, luneta încălzită sau ventilația pe treptele superioare. Nu e plăcut să circuli fără acestea pe temperaturi scăzute, dar trebuie să te gândești și la uzura pe care o atribui acumulatorului. Ce e de făcut? Nu prea poți face multe, dar poți evita utilizarea mașinii repetat pe distanțe scurte.

Alt aspect important este că un contact imperfect va scădea sensibil eficiența încărcării din timpul deplasărilor, ceea ce va uza atât acumulatorul, cât și alternatorului mașinii. Așadar, curățați regulat bornele cu ajutorul unui glaspapir.

La fel de important este să deconectezi borna negativă a acumulatorului mașinii atunci când știi că nu vei circula pentru o perioadă mai lungă de timp. De principiu, acesta trebuie să fie mai mare de două săptămâni. Ai grijă să depărtezi borna negativă pentru a fi sigur că nu atinge nimic.

Este important de știut că un acumulator de calitate foarte bună rezistă maximum 4-5 ani, însă sunt cazuri când cea de-a treia iarnă îi va pune probleme serioase, mai ales dacă temperaturile scad cu mult în zona negativă. În momentul în care motorul mașinii tale pornește mai greu, cu semne clare că este de vină acumulatorul, trebuie să te aștepți că în orice moment acesta va ceda. Este mai bine să-l schimbi din timp, pentru a evita imposibilitatea de a te deplasa cu mașina atunci când ai nevoie. Totuși, dacă mașina nu mai pornește, este bine să știi că există firme specializate care se deplasează la domiciliul tău pentru a înlocui acumulatorul cu unul nou.