Cum să întreții autoturismul personal în timp

Buna funcționare a mașinii tale este de cele mai multe ori direct legată de modul în care o întreții, de care ai grijă de subansamblele ei și de cum o protejezi în utilizarea zilnică. Cele mai multe operațiuni pe care le poți face pentru a prevenii uzuri inutile sunt relativ simple și nu necesită decât câteva minute. Iată câteva dintre ele.

1. Presiunea în roți este, poate, cea mai ușoară verificare pe care o poți face. Aproape în fiecare stație de alimentare cu combustibil găsești un indicator de presiune. Dacă ai la dispoziție un manometru, presiunea în anvelope poate fi verificată și acasă. Este foarte important să ai o presiune potrivită pentru roțile pe care le ai montate pe mașină și greutatea totala a mașinii, pentru că asta poate prelungi perioada de viață a cauciucurilor și te poate feri de accidente. Verifică în cartea mașinii sau la mecanicul tău care e presiunea ideala pentru anvelopele tale. Asta te poate scuti de uzura inutilă a anvelopelor.

2. Anvelopele. Nu doar presiunea în roți este importantă atunci când vrei să te poți folosi de mașina ta în siguranță, ci și uzura anvelopelor. Un cauciuc vechi nu îți va garanta siguranța atunci când frânezi pe o zona udă. Cauciucurile de calitate, cu un nivel de uzură până la limita recomandată îți va asigura o tracțiune ridicată și aderență la manevrele de evitare. Verifică atent dacă nu cumva anvelopele autoturismului tău au depășit limita de uzură sau au deformări structurale. Dacă acesta este cazul, nu circula cu ele, deoarece îți pui viața ta și a celorlalți participanți la trafic în pericol.

3. Filtrul de aer. Un filtru îmbâcsit înseamnă un consum mai mare de combustibil și un răspuns greoi al motorului. Obișnuiește-te să treci cu autoturismul pe la service și să schimbi filtrul de aer, dacă este nevoie, pentru că această operațiune nu va costa mult, dar îți va ajuta motorul să funcționeze mai ușor.

4. Uleiul de motor este un lichid esențial pentru buna funcționare a mașinii tale. Poți verifica dacă ai suficient ulei de unul singur, cu ajutorul jojei. Obiceiul de a schimba uleiul mai repede decât o menționează constructorul mașinii este unul sănătos, mai ales dacă drumurile tale zilnice sunt scurte și în trafic urban.

5. Frânele. Un set de plăcuțe de frână de bună calitate sunt esențiale pentru siguranța ta. Nu face rabat de la calitate la acest capitol și schimbă plăcuțele imediat cum observi că uzura lor se apropie de limită.

6. Lichidul de servodirecție. Multă lume îl ignoră și foarte puțini îl schimbă. Dacă nu știi când trebuie acesta schimbat este bine să întrebi mecanicul la revizie, pentru că intervalul de schimb diferă de la o mașină la alta. Caseta de direcție este un element extrem de scump și are nevoie de un ulei de calitate.

7. Direcția. Auzi sunete ciudate de la trenul de rulare? Atunci nu este cazul să mai aștepți, ci să mergi cât mai repede la un service specializat pentru a verifica toate componentele ce țin de direcție și suspensie. Toate acestea joacă un rol esențial când vine vorba de siguranță.

8. Antigelul. Chiar dacă suntem în mijlocul verii, antigelul trebuie verificat. Nivelul trebuie să fie corect pentru o răcire eficientă. Pe timp de iarnă nu uita să verifici punctul de îngheț pentru a nu avea probleme în zilele extrem de reci.

9. Lichidul de transmisie. Nu vei vrea să experimentezi uzura prematură și distrugerea transmisiei mașinii tale, așa că mergi cu mașina ta să verifici dacă lichidul de transmisie trebuie schimbat. De obicei, acesta se schimbă odată cu întreg kitul de ambreiaj, dar sunt și excepții. Întreabă mecanicul care este soluția recomandată pentru mașina ta.

10. Luminile. Semnalizarea, stopurile, farurile – toate sunt extrem de importante în trafic, indiferent dacă obișnuiești să folosești mașina pe timp de zi sau pe timp de noapte. Fii sigur că toate funcționează corect, ca să poți evita accidentele. Mai mult decât atât, poți primi o amendă usturătoare, dacă vreunul din becuri nu se aprinde.