Contrar ideilor preconcepute, încălzirea mașinii în diminețile reci nu se face in parcare, pe loc, timp de mai multe minute. Acest procedeu nu este doar unul care nu are un efect sensibil asupra creșterii temperaturii motorului, ci are și efecte negative. Orice tip de motor, dar în special cele diesel, se încălzesc mult mai rapid atunci când sunt în sarcină. Dacă motorul pe benzină are o evoluție rapidă a temperaturii chiar și la ralanti, la diesel lucrurile se întâmplă diferit. Un astfel de motor nu va trece de 30-40 de grade nici după 10 minute de mers pe loc. Însă, mai mult de această ineficiență, uzura asupra componentelor este mai mare atâta timp cât temperatura uleiului este la un nivel mic. Faptul că uleiul rece este mai gros și nu asigură o ungere uniformă și eficientă este un aspect clar. De aceea, în special la diesel, este complet nerecomandat să țineți motorul la ralanti pentru a se încălzi. Doar 10-15 secunde sunt suficiente ca apoi să puteți pleca la drum, cu menținerea unui nivel mic și mediu al turațiilor, care să nu depășească 2500 de turații în primele minute.
In cazul motoarelor pe benzina, chiar dacă ele se încălzesc mai repede la ralanti, există aspecte negative și pentru acestea. Atunci când motorul este rece, raportul dintre aer și carburant necesar funcționării este înclinat spre carburant. Când carburantul ajunge în camera de combustie, în doze mai mari decât de obicei, poate spăla uleiul, ceea ce face ca funcționarea motorului să fie mai puțin eficientă și cu mai multe frecări. Asta se traduce în uzură, mai ales dacă procedeul devine unul obișnuit în fiecare dimineață.
De aceea, regula recomandată pentru orice tip de motorizare este să pleci la drum la câteva secunde după ce ai pornit motorul, deoarece acesta se va încălzi rapid în mers și va fi mult mai bine protejat în timp. Chiar și așa, nu uita de siguranță și curăță bine geamurile de zăpadă, gheață sau condens de la interior înainte de a pleca.