Ce trebuie sa stii despre contractul de vanzare – cumparare?

In cazul in care automobilul pe care intentionezi sa il achizitionezi nu a relevat nicio problema, urmeaza sa te intelegi cu vanzatorul asupra pretului final de tranzactie si ulterior poti trece la cumpararea efectiva a masinii.
Pentru ca tranzactia de vanzare-cumparare sa decurga perfect si sa te feresti de probleme iti recomandam sa tii cont de pasii de mai jos:

1. Unde si cand ne intalnim cu vanzatorul pentru achizitionarea efectiva a automobilului?
In cazul in care vanzatorul este un dealer auto, tranzactia va avea loc la sediul acestuia.
In cazul in care vanzatorul este o persoana fizica, tranzactia poate avea loc oriunde, dar de obicei se face la un centru de acte auto. Evita sa mergi singur atunci cand faci tranzactia si evista sa faci acest lucru noaptea. Iti recomandam sa faci plata numai prin banca pentru a te feri de riscuri si pentru a avea o dovada in plus ca ai transferat vanzatorului banii pe masina.

2. Ce acte trebuie sa cerem vanzatorului si la ce trebuie sa fim atenti?
Pentru automobilele inmatriculate in Romania:
a. Daca vanzatorul este o persoana fizica, transferul de proprietate se va face printr-un contract de vanzare-cumparare intre tine si proprietarul masinii prezent pe cartea de identitate emisa de RAR sau cel care are un act de proprietate (factura sau contract de vanzare-cumparare) intre el si proprietarul din cartea de identitate a masinii.

  • Cartea de indentitate originala cu holograma RAR. Verifica daca datele trecute in cartea de identitate corespund cu masina: VIN, culoare, reperele anvelopelor.
  • Contractul de vanzare-cumparare sau factura intre proprietar si vanzator in cazul in care vanzatorul nu este proprietar in carte.
  • Certificatul de autenticitate emis de RAR, valabil, care atesta ca masina este aceeasi cu cea din acte. Identificarea se face dupa VIN-ul masinii si seria motorului.
  • Certificatul de atestare fiscala fara de care nu vei putea inmatricula masina. Acest certificat atesta achitarea tuturor obligatiilor fiscale de plata datorate autoritatii administratiei publice locale in a carei raza se afla inregistrata fiscal masina.
  • Certificatul de inmatriculare (talonul) cu ITP valabil in care se va specifica instrainarea catre noul cumparator.
  • Asigurarea RCA pentru a te putea deplasa cu masina pana cand o inmatriculezi. Daca nu are RCA valabil va trebui sa faci o asigurare imediat dupa ce cumperi masina pentru a te putea deplasa cu ea si pentru inmatriculare.
  • Cartea tehnica a masinii si carnetul de service. In carnetul de service trebuie sa fie trecute toate reviziile masinii.

b. Daca vanzatorul este o persoana juridica transferul de proprietate se face printr-o factura in care se specifica datele de identificare ale autovehiculului si pretul acestuia.

Pentru automobilele provenite din Uniunea Europeana
a. Daca vanzatorul este o persoana fizica care a adus masina dintr-o tara UE pentru revanzarea ei in Romania (folosim drept exemplu o masina adusa din Germania)

  • Cartea de identitate a vehiculului (Fahrzeugbrief) si certificatul de inmatriculare (Fahrzeugschein), ambele in original. Acestea mai sunt cunoscute si sub denumirea de „brief mare” si „brief mic” pentru masinile venite din Germania.
  • Documentul care atesta calitatea de proprietar al vehiculului. Daca vanzatorul este persoana fizica atunci va fi un contract de vanzare-cumparare (Kaufvertrag), care poate avea diferite forme, nu este unul tip, iar daca este firma atunci va fi o factura.
  • Placutele de inmatriculare din tara de origine in cazul in care masina nu a fost radiata si a fost adusa pe roti in Romania. Numerele pot fi de doua tipuri: numerele definitive de Germania sau numere de export
  • In cazul in care masina are numere de export vanzatorul trebuie sa aiba si certificatul de inspectie tehnica periodica TUV. Acesta este format din 2 documente, HU (Hauptuntersuchung) si AU (Abgasuntersuchung).
  • In cazul in care masina a fost radiata si adusa pe platforma ai nevoie de foaia de transport CMR care atesta transportul masinii.
  • Dovada radierii din tara de origine care, in cazul Germaniei, este o stampila/mentiune in cartea de identitate si talon.

b. Daca vanzatorul este o firma documentele pe care trebuie sa le primesti sunt in mare aceleasi ca la vanzatorul persoana fizica, dar cu urmatoarele particularitati:

  • Firma sau dealerul din Romania iti va da o factura, dar, la fel ca la masinile cu provenienta Romania, iti recomandam sa ceri si un contract.
  • Pe langa factura emisa de firma din tara de origine, de cele mai multe ori exista si un contract de vanzare-cumparare. Solicita-l vanzatorului, poate avea informatii importante.
  • Si in cazul in care vanzatorul este firma ai nevoie de certificat fiscal, asa ca trebuie sa il primesti.

Echipa Import Automobile iti sta la dispozitie cu cele mai bune oferte in materie de automobile rulate si iti vine in ajutor cu toate aceste acte necesare achizitionarii unui autoturism.